Geschikte aardappelen:
Vrij kruimige aardappelen
Kruimige aardappelen
Keuze voor de juiste aardappel
1.) Voor een fijne puree is een kruimige aardappel nodig, die bloemig is na het koken: dit is vaak een verpakking met een gele tint. Zeer geschikte aardappelen zijn: Eigenheimer, Doré, Irene, maar ook Bintje, Frieslander, Santé, Melody, Maritiema of Victoria zijn te gebruiken.
Kook de aardappelen
1.) Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken
2.) Doe de aardappelen in een pan en voeg water toe: het mooiste is als de aardappelen net niet onder water staan
3.) Voeg wat zout toe en breng de aardappelen aan de kook tot ze helemaal gaar zijn (zie eventueel basisbereiding ‘koken‘ of ‘magnetron‘)
Stamp en pureer de aardappelen
1.) Verwarm in een pannetje of in de magnetron wat melk (op 1 kg aardappelen ca. 150 ml melk)
2.) Giet de aardappelen af en stamp ze in pan fijn met een stamper
3.) Voeg al roerend met een houten spatel zoveel melk toe, dat een fijne smeuïge puree ontstaat
4.) Om de puree extra romig te maken: voeg wat boter toe (ongeveer 25g op 1 kg aardappelen). Dit is echter niet noodzakelijk.
5.) Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerende.
6.) Breng dan de puree op smaak met wat zout, peper en eventueel wat nootmuskaat toe
Pureeknijper en/of bolzeef
1.) Wilt u een zeer gladde puree? Gebruik dan een pureeknijper.
2.) Ook kunt u de puree mooi glad maken door de puree in een bolzeef te scheppen en met de onderkant van een grote lepel de puree door de zeef te werken