Aardappelen zijn een belangrijke vezelbron. Vezels dragen bij aan een gezonde darmfunctie, bevorderen een goed lichaamsgewicht en hebben een gunstig effect op ons cholesterol. Ook als het gaat om vitamine, mineralen en een gunstige energievoorziening, dan staat de aloude pieper glansrijk op nummer 1 en verslaan aardappelen pasta en witte rijst op alle fronten.
Het Voedingscentrum adviseert daarom dat we méér voedingsvezel tot ons nemen. Een maaltijd aardappelen voorziet al in een flink deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Daarnaast zijn aardappelen een belangrijke bron voor de dagelijkse behoefte aan de vitamines B6 en C en de behoefte aan Kalium, dat de bloeddruk, de vochtbalans en de zenuwwerking verzorgt

Referentie-inname

De referentie-inname, voorheen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) genoemd, is een hulpmiddel. Het geeft richtwaarden weer voor een gebalanceerd voedingspatroon. In onderstaande tabel vindt u de hoeveelheid energie (en voedingsstoffen) per portie in relatie tot de referentie-inname. Doel van de referentie-inname is consumenten te helpen om een geïnformeerde voedingskeuze te maken. Let op, de referentie-inname is een indicatie: individuele behoeften variëren afhankelijk van onder meer leeftijd, mate van activiteit en geslacht.

Zoals zichtbaar in de tabel, scoren aardappelen daarbij zeer goed. Per portie bevatten zij relatief weinig calorieën, weinig koolhydraten, geen vet en geen suikers. Dit in tegenstelling tot rijst en pasta, waar de aardappel vaak mee vergeleken wordt.
Ook bevat de aardappel vitamine B1, B6, B11 en C. Ook in de behoefte aan Kalium kan met aardappelen goed worden voorzien. In de hierna volgende tabellen ziet u de diverse waarden.

 

Print Friendly, PDF & Email