Geschikte aardappelen:
Vrij vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen
- Scrub de aardappelen schoon of schil de aardappelen
- Houd per persoon een portiegrootte aan van circa 200 gram
Rauwe aardappelen bakken
- Snijdt de rauwe aardappel op plakken, in partjes of in blokjes, zorg dat ze ongeveer even groot zijn
- Kook de gesneden aardappel gedurende circa 6-8 minuten, zodat ze net niet gaar zijn
- Verhit bakboter of vloeibare olie in een koekenpan en wacht tot de boter of olie op temperatuur is
- Hoe lang het duurt voor de aardappels gaar zijn, hangt af van het formaat van de partjes, blokjes of schijfjes, gemiddeld duurt het garen 25-35 minuten
Voorgekookte aardappel bakken
- Snijdt de aardappel op plakken, in partjes of in blokjes
- Dep de aardappelen droog, bijvoorbeeld met een schone theedoek of keukenpapier
- Verhit bakboter of vloeibare olie in een koekenpan en wacht tot de boter of olie op temperatuur is
- Verdeel de aardappel over de bodem van de pan
- Hoe lang het duurt voor de aardappels gaar zijn, hangt af van het formaat van de partjes, blokjes of schijfjes, gemiddeld duurt het garen 10 minuten
Tips
- De lekkerste aardappelen bakt u in geklaarde boter: verwarmde roomboter, waar de vaste delen uitgehaald zijn. Uiteraard is roomboter minder goed voor de lijn
- Ook wordt vaak een mengsel gebruikt van (olijf)olie en boter, de boter zorgt ervoor dat de aardappel mooi bruin wordt