Geschikte aardappelen:
Vrij kruimige aardappelen
Vrij vastkokende aardappelen
Nota bene: niet alle soorten uit bovengenoemde categorieën zijn geschikt om te frituren. Enkele geschikte, veel voorkomende rassen zijn:
Enkele geschikte rassen
- Agria
- Asterix
- Bintje
- Desiree
- Diamant
- Frieslander
- Folva
- Fontane
- Première
- Ramos
Bereidingen
- Scrub of schil de aardappelen
- Snijd ze in frietjes, uiteraard kunt u er ook plakjes of blokjes van snijden
- Spoel de frietjes onder stromend water enkele minuten af
- Dep ze met keukenpapier goed droog om overtollig water en zetmeel te verwijderen
- Bak de aardappelen in twee fases: bak de frietjes de eerste keer 8 à 10 minuten op 160°C
- Laat ze goed uitlekken op keukenpapier
- Bak ze daarna nog af – 4 à 5 minuten op 180°C – tot ze goudbruin en knapperig zijn
- Bestrooi de aardappelen met zout naar smaak