Geschikte aardappelen:

Kruimige aardappelen
Vrij kruimige aardappelen
Vrij vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen

De keuze voor de juiste aardappelen

  1. Kruimige (bloemige) aardappelen, zoals Eigenheimer en Doré, zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. De buitenkant van deze aardappelen is namelijk sneller gaar dan het binnenste gedeelte
  2. Wilt u liever dat de aardappels tijdens het koken hun vorm behouden, koop dan vastkokende, zoals Nicola, Bildtstar, Charlotte en Roseval
  3. Houd per persoon een portiegrootte aan van circa 200 gram

Gescrubd of geschild

  1. Verwarm de stoomoven voor, totdat deze de temperatuur 100 ° C bereikt heeft
  2. Scrub de aardappelen schoon of schil de aardappelen
  3. Doe de aardappelen in een tray of schaal, die geschikt is voor het stomen van groenten, en plaats deze in de stoomoven
  4. Hoe lang het duurt voor de aardappels gaar zijn, hangt af van het formaat van de aardappels zelf en het soort aardappel. Of u nu 500g of 1000g aardappelen stoomt: dit heeft geen invloed op de gaartijd
  5. Gemiddeld duurt het bereiden van hele aardappelen van gemiddelde grootte 35-40 minuten
  6. Na het garen kunt u naar wens de aardappelen kruiden met nootmuskaat, peper en/of zout

Tips

  1. U kunt de gaartijd verkorten door de aardappelen in kleinere stukken te snijden: als u ze halveert is de gaartijd circa 20 minuten-25 minuten; snijdt u ze in vieren, dan is de gaartijd circa 18-20 minuten
Print Friendly, PDF & Email