Geschikte aardappelen:
Vrij kruimige aardappelen
Kruimige aardappelen
Keuze voor de juiste aardappel
1.) Voor een fijne puree is een kruimige aardappel nodig, die bloemig is na het koken: dit is vaak een verpakking met een gele tint. Zeer geschikte aardappelen zijn: Eigenheimer, Doré, Irene, maar ook Bintje, Frieslander, Santé, Melody, Maritiema of Victoria zijn te gebruiken.
Kook en stamp de aardappelen
1.) Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken
2.) Doe de aardappelen in een pan en voeg water toe: het mooiste is als de aardappelen net niet onder water staan
3.) Voeg wat zout toe en breng de aardappelen aan de kook tot ze helemaal gaar zijn (zie eventueel basisbereiding ‘koken‘ of ‘magnetron‘)
4.) Giet de aardappelen af en stamp ze in pan fijn met een stamper
Verdere verwerking tot stamppotten
1.) Stamppotten zijn er in allerlei soorten en varianten. Je kunt nagenoeg alle groenten door de aardappelen stampen: veelal gekookt, maar sommige groenten ook wel rauw, zoals andijvie. Je vindt op onze website diverse stamppotrecepten onder de tag ‘Stamppot‘