1. Hoe lang kan ik aardappelen bewaren?
Hoewel er in sommige winkels een houdbaarheidsdatum op staat, is dit eigenlijk vooraf niet vast te stellen. Het gaat er om hoe ze bewaard worden. Bij voorkeur koel en donker.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht.
Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten. Een beetje groen? Goed diep schillen, totdat het weg is: u kunt ze daarna prima eten.

2. Ik koop mijn aardappelen in een plastic verpakking, kan ik ze hierin bewaren?
Dit kan, mits er geen condens zichtbaar is. De aardappel moet goed kunnen ventileren en het vocht dat de aardappel ‘uitademt’, dat moet ook weg kunnen. Kan dit niet, dan is de kans aanwezig dat de aardappelen gaan rotten. Is de zak erg dicht? Haal ze er dan uit en leg ze in een mandje of doosje. Zet dit dan wel donker en koel weg.

3. Mijn aardappelen liggen al een tijdje en vertonen scheuten / worteltjes, kan ik ze nog eten?
Jazeker! De aardappel is een levende knol en zal na verloop van tijd gaan proberen worteltjes aan te leggen. Als u de worteltjes eraf breekt is er niks aan de hand. Bij het aanmaken van de worteltjes onttrekt zij vocht aan de aardappel, meer niet: er gebeurt dus niks met de aardappel zelf. Hij kan hooguit wat zacht worden, omdat hij niet meer vol vocht zit, maar ook dit is geen probleem.

4. Kan ik de aardappel rauw eten?
Nee. Wij raden dit sterk af: sommige mensen blijken overgevoelig te zijn voor rauwe aardappel.

5. Kan ik met vastkokende aardappelen ook stamppot en puree maken?
Ja, dit kan. U moet waarschijnlijk wel iets langer doorkoken en iets harder stampen, maar het kan wel. Een puree van de vastkokende La Ratte is bijvoorbeeld erg lekker!

6. Kan ik met kruimig kokende aardappelen ook bakken of frituren?
Het kan wel, maar we raden het niet aan: doordat de aardappel snel uit elkaar valt, zal uw frituurvet vermoedelijk vervuild raken met stukjes ‘kruim’, oftewel aardappelresten. Deze resten blijven achter en verbranden naar verloop van tijd, dit is niet goed en bovendien zal het waarschijnlijk de volgende keer dat u frituurt, de smaak beinvloeden.
Bakken in een ovenschaal of koekenpan kan wel, maar is niet ideaal: bij het draaien van de aardappelen zal deze waarschijnlijk uit elkaar vallen.

7. Ik wil krieltjes eten: kan ik beter verse of kant-en-klare krieltjes gebruiken?
Wij adviseren u verse krielaardappeltjes te gebruiken: dit zijn échte, kleine babyaardappeltjes. De meeste smaak en vitamine zit in en net onder de schil: dit zijn dan ook veruit de lekkerste krieltjes. Jonge krielaardappeltjes kunt u meestal zo in de schil bereiden, dat is dan behalve erg makkelijk, ook erg smaakvol!
Kant -en-klare krieltjes in het koelschap zijn vaak geen echte krieltjes: grote aardappelen worden in blokjes gesneden en machinaal rond gemaakt. Om er smaak aan te brengen, worden ze gemarineerd. Als voorstanders van vers en lekker zeggen wij daarom: échte kriel gebruiken!

Print Friendly, PDF & Email