Vastkokend of kruimigkokend, wat kies ik?
In Nederland wordt van oudsher bij aardappelen een vierendeling aangehouden, vaak gecombineerd met een kleur van een verpakking. Zo onderscheiden we:
- Vastkokend (vaak een verpakking met een groene basiskleur)
- Vrij vastkokend (vaak een verpakking met een rode basiskleur)
- Vrij kruimig (vaak een verpakking met een blauwe basiskleur)
- Kruimig (vaak een verpakking met een gele basiskleur)
Koken en stomen
Alle soorten aardappelen zijn geschikt om te koken of te stomen, de kruimige types vallen echter eerder uit elkaar dan de vastkokende types. Hou je van een zachte, bloemige aardappel, die makkelijk prakt? Pak dan een kruimige, of zeer kruimige aardappel. Hou je meer van een stevige aardappel, die heel blijft in de pan, en waar je lekker in kunt happen? Kies dan een wat vastere aardappel.
Overige bereidingen
Buiten koken zijn er nog diverse andere basisbereidingen, waarbij het kooktype iets nauwer komt:
Niet alle vrij vastkokende of vrij kruimige aardappelen zijn geschikt om te frituren. Enkele soorten zijn: Bintje, Frieslander, Agria, Fontane, Challenger. Kijk op de verpakking of de betreffende aardappelen geschikt zijn om te frituren
Zoals u in bovenstaande tabel ziet, zijn alleen de kruimige aardappelen wat beperkt in de mogelijkheden. De overige soorten kunt u voor veel doeleinden gebruiken. De vaste rassen zijn minder geschikt voor pureren en het maken van stamppot. De kruimigere rassen zijn minder geschikt als het gaat om bakken of bereiding in de oven.
Scrubben is het nieuwe schillen!
Van oudsher zijn we gewend de aardappelen te schillen, maar schillen is vaak NIET nodig!
- Veel vitaminen zitten in de schil: het is gezonder om de aardappel met schil te eten
- De aardappel is inclusief de schil smaakvoller
- Niet schillen is uiteraard sneller: u kunt u gerecht sneller op tafel zetten
U kunt, mits de aardappel hiervoor geschikt is *, de aardappel beter scrubben! Scrubben kan bijvoorbeeld met een ruwe, harde borstel onder de kraan. U kunt hiervoor ook zo’n handige scrubhandschoen gebruiken. U boent het buitenste laagje op deze manier van de aardappel en de aardappel is klaar voor gebruik!
* Vooral jonge aardappelen en zeer gladde aardappelen met een mooie egale schil lenen zich perfect voor scrubben. Oogt de huid ouder of taaier, of bevat de huid oneffenheden en putjes? Dan kunt u wellicht beter schillen.