Beschrijving
Aantal personen
– Aantal personen: 4
Benodigdheden
– Grote pan om in te frituren / frituurpan
– 3 (Meng)kommen
Ingrediënten
– Plantaardige olie, indien u frituurt in de pan op het gasfornuis
– 50 gram baconblokjes (of 3 plakjes gerookte bacon fijngesneden)
– 2 sjalotjes
– 250 g spruitjes
– 400 g vrij kruimige aardappelen
– 1 eidooier
– ¼ muskaatnoot, geraspt (of enkele snufjes nootmuskaatpoeder)
– 1 el grove mosterd, plus 1 tl extra voor erbij
– Peper
– 1 handvol wittebroodkruimels of paneermeel
– 2 el bloem, plus extra voor het bestuiven
– 1 ei
– Enkele blaadjes salie
– 5 el mayonaise
Bereiding
- Snipper de sjalot, snij de spruitjes fijn en hak de blaadjes salie zeer fijn, maar houdt alles gescheiden
- Schil de aardappelen en kook ze gaar
- Bak de bacon een paar minuten op middelhoog vuur. Als ze beginnen te verkleuren, draai je het vuur lager en voeg je de sjalot toe
- Wanneer de bacon knapperig wordt, voeg zowel de spruitjes als een scheutje water toe: laat alles een paar minuten smoren met een deksel op de pan. Neem de pan daarna van het vuur
- Pureer de aardappels in een kom en roer de eidooier, nootmuskaat, 1 theelepel van de mosterd, een snufje peper en de bacon-groentemix toe
- Vorm er met bebloemde handen balletjes van ongeveer golfbalgrootte en rol ze tot kroketjes
- Leg ze op een bord en laat ze ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast
- Meng de broodkruimels of paneermeer met de salie in een kom en hussel het door elkaar
- Doe de bloem in een kom en het ei in een andere
- Bestuif de kroketjes één voor één met bloem, wentel ze door het ei en vervolgens door de broodkruimelmix
- Verhit een laagje van 2 cm olie in een grote pan of verhit de frituurpan
- Bak de kroketjes in porties krokant en goudbruin
- Meng 1 eetlepel mosterd met de mayonaise en serveer deze saus bij de heet opgediende kroketjes